Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Flavetin - Az endometriosis és az ételintolerancia ellenszere - 250g

Ár:
7.100 Ft
Az extra -5% VIP kedvezményt megkaptad már? >>> Kattints ide! <<<

A Flavetin puffadás, emésztési és székletproblémák, valamint intolerancia esetén segíthet.

Megtalálhatók benne: A vitamin, B1, B2, B6, C, E, foszfor, folsav, jód, kálium, kálcium, lítium, magnézium, mangán, nátrium, nyomelemek, pektin, proteinek, szilícium, tiamin, oldhatatlan rost, réz, vas, szénhidrátok, fehérjék, esszenciális zsírsavak, cink, bór, molibdén és egyéb nyomelemek, polifenolok, béta-glükán.

Ez a Vitalizáló instant por különösen ajánlott: reggel éhgyomorra, kevés vízzel péppé keverve emésztőrendszeri panaszok esetén, antioxidánsként, bőrbetegségekre, enyhe hashajtóként, fejfájásra, magas vérnyomás megelőzésére. Gátolja a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélben, szükséges az izmok és az állóképesség növeléséhez, a koleszterin kiürülését segíti, letargia, leukémia, menstruációs zavarok, nehézfém elleni védelem esetén javasolható. Nemi mirigyek működésére kedvezően hat, savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat enyhíthet, serkentheti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését, tumorellenes, szív- és érrendszeri betegségekre, test fiziológiai táplálásához, változó kori panaszok ellen, várandós anyáknak, vérképzőként, vérszegénységre, de Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet, csontvelő működésében kiemelt szerepe van, epe- és májvédő, az idegek tápláléka, javítja a memóriát és a koncentrációs képességet, a sejtfal fontos építőeleme, szellemi és fizikai kimerültségre kedvezően hat, érfal tisztításra is javallott.

Májsejteket regenerálja. Gyulladáscsökkentő. Lassítja a sejtburjánzást .Endometriosis kezelésében jelentős szerepet játszik. Epekő kialakulását és megelőzősét, az epe áramlását segíti. Elősegíti a gyógyulást: vírusos májgyulladás, májzsugor, gombamérgezés, alkoholos májkárosodás esetén, rákos megbetegedésnél.

Összetevők: Lecitin, Gránátalma, Cékla, Almapektin, Zabpehely liszt, Máriatövismag por.

Felhasználási javaslatunk:  3 evőkanál instant port keverjen péppé 0.8 dl vízzel! Reggel éhgyomorra,  kiskanállal, lassan fogyassza el ! Ezután kb. 20-30 perc múlva reggelizzen! Száraz helyen, zárt dobozban, üvegben, vagy zacskóban, 25 C fok alatt tárolandó!

Elérhetőség: Előrendelhető
Várható szállítás: 2024. november 28.
Egységár: 28.400,00 Ft/kg
Kép: Név: Kiszerelés: Elérhetőség: Ár: Kosárba
Flavetin - Az endometriosis és az ételintolerancia ellenszere - 6x250g, 1 fő teljes, 3 hónapos kúracsomagja
Komplett egészségkúra 6x250g tégelyes - kedvezményes kiszerelés 3 hónapra
Raktáron
42.600 Ft 40.200 Ft
Menny.:Kosárba
Flavetin - Az endometriosis és az ételintolerancia ellenszere - 4x250g, 1 havi adag, 2 főre
Páros csomag 4x250g tégelyes - kedvezményes kiszerelés
Raktáron
28.400 Ft 27.400 Ft
Menny.:Kosárba
Flavetin - Az endometriosis és az ételintolerancia ellenszere - 2x250g, 1 havi adag 1csomagban
Havi adag 2x250g tégelyes - kedvezményes kiszerelés
Raktáron
14.200 Ft 13.900 Ft
Menny.:Kosárba
Flavetin - Az endometriosis és az ételintolerancia ellenszere - 250g
250g tégelyes - kedvezményes kiszerelés
Előrendelhető
7.100 Ft
Menny.:

Leírás

Lecitin

A lecitin (más néven foszfatidilkolin) egy természetes, zsírszerű anyag, a foszfolipidek egyike, semleges és poláros lipidek természetes keveréke.

A sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A lecitin többek között segíti a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, és a zsírok feldolgozását is az epében.

A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej. A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta. Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.

A lecitin a szervezet szinte valamennyi funkciójában részt vesz. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin számos élettani folyamatban játszik szerepet, így például foszfolipidek alkotórésze, az acetilkolinnak nevezett idegi átvivőanyag szintézisének kiindulási vegyülete, valamint metilcsoport átadó. Az inozitol a kolinhoz hasonlóan "zsírégető" hatású, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását. Kísérleti eredmények mutatnak arra, hogy a lecitin bevitel képes a szérum-koleszterinszintet csökkenteni. Ez a hatásmechanizmus azzal a feltételezéssel magyarázható, hogy koleszterin szövetekből való eltávolításáért az LCAT nevű enzim a felelős. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Ezen kívül gyakran emlegetik mint az idegek táplálékát: szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége. Csökkenti a koleszterinszintet, mert az emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához, májvédő hatású, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és védi a gyomor nyálkahártyáját. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden ember számára nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

Az amerikai prof. dr. Bernard F. Szuhaj kutatásokat végez a lecitin hatásairól. Tapasztalatai szerint vérnyomás-csökkentő, vérkeringést javító, epe- és májvédő, idegerősítő hatása van. Kutatások folynak arról is, hogy egyes neurológiai eltérések esetén és az Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet.

Almapektin

Az almarost nagyszerűen rendbe teszi a felborult emésztést.

A gyümölcs pektintartalma védőréteget von a bél nyálkahártyájára, így csillapítja a hasmenés kellemetlen tüneteit. Székrekedésnél megnöveli a széklet mennyiségét, ezzel kényszerítve a vastagbelet az ürítésre. Pangó széklet esetén a méreganyagok visszajuthatnak a keringésbe. Kitűnő duzzadóképessége folytán, megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt, étkezések előtt alkalmazva csökkenti az éhségérzetet, csökkenti a jóllakáshoz szükséges táplálék mennyiségét, ily módon rendszeres alkalmazásával testsúlycsökkenés érhető el. Az almarost  rendszeres szedésével csökkenthető, illetve megelőzhető a rosthiányos táplálkozásra visszavezethető betegségek kialakulása, a vér káros koleszterin szintje. Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az étkezés utáni vércukorszint az almarost szedése esetén lassabban növekszik, ezért cukorbetegeknél is  jótékony hatású. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. Vízben oldódó rostok ( pektin és hemicellulóz) csökkentik a gyomor sav tartalmát, lassítja annak ürülését. Csökkenti a zsírok a koleszterol visszaszívódását a vérbe. Ezzel mérsékelve az ateroszklerózis, szélütés és epekövek kialakulását. A rostok eltávolítják a szervezetből a mérgező anyagokat, amelyek a táplálék emésztésénél keletkeznek. Lassítja a cukrok felszívódását is a vérbe. Vízben nem oldódó rostok (cellulóz és a lignín) nincsenek hatással a gyomor kiürítésére, viszont a bélben felszívja vizet, így lágyítja a székletet. Mozgásban tartja a beleket, megelőzi a vastagbél rák kialakulását ezzel. Az emésztés felgyorsításával mérséklődik a toxikus anyagok mennyisége a szervezetben, kiválasztódik az epesav, koleszterin és a karcinogén anyagok.

Zabpehely liszt

A zabpehely tele van ásványi anyagokkal és olyan vitaminokkal, mint például a folsav, E-vitamin és a tiamin.

A tanulmányok szerint a zabpehelyben lévő béta-glükán szabályozza a bakteriális fertőzéseket a szervezetben, valamint meggátolja azok további terjedését. Egyszerűen kifejezve, a zabpehely erősíti az immunrendszert, így hozzájárul az egészséges fenntartásához.

A  béta-glükán egy olyan oldható rost, ami az emésztés alatt géllé alakul át. Ez a gél növeli a táplálék viszkozitását a gyomorban és a vékonybélben. Ezáltal lelassul az emésztési folyamat, a szénhidrátok felszívódási ideje pedig megnövekszik. A zabpehely így segíthet a vércukorszint drámai változásának elkerülésében. Valamint tovább tart majd a teltségérzet a gyomorban, és meggátolható a túlevés és elhízás kockázata.   A rost gélszerű része jut át a beleken, amely megköti azokat az anyagokat, amelyek a vér koleszterinszint növekedéséért felelősek.          

A zabpehely segíti az egészséges emésztést, mivel oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Ezek a rostok átmossák a beleket, így mozgásra bírják a táplálékot és segítik a székrekedés megszüntetését. A zabpehely más búzafélékhez képest nagy mennyiségben proteint tartalmaz. Ezen kívül fitovegyületek is találhatóak benne, amelyek védelmet nyújtanak a különböző krónikus betegségek ellen. A zsírsavak egészséges egyensúlya segít abban, hogy az egészség tovább megmaradjon.

Gránátalma

A gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak, vagy a zöld teának.

Klinikai vizsgálatok szerint a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében, mert a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja:
az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását. A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.                                   

Cékla

Egészségre gyakorolt hatásai igen régóta ismertek.

Szakirodalmi adatok szerint szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak (C, B1, B2, B6), ásványi anyagnak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, lítium) köszönheti. A gyökér jelentős mennyiségű pektinanyagot tartalmaz, ezek védik a szervezetet a nehézfémek hatásától, gátolják a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélrendszerben és elősegítik a koleszterin kiürülését.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére. 

A cékla a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.

A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. Enyhe hashajtó hatása révén pedig székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is ajánlható. Naponta két-három alkalommal egy-egy cékla fogyasztása ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetben. Érezhetõ a segítség azoknál a nõknél is, akik panasszal lépnek a változó korba. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. A céklát a népi gyógyászat az egyik legjobb vérképzőnek ismeri. A huszadik század elején még az orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Kiderült, hogy a cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését. Ezért is sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla három ­ az emésztőrendszerünk számára fontos ­ hatóanyagot tartalmaz:

  • -  A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.
  • - A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.
  • - A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. Gátolja a rákos sejtek további szaporodását.

Már 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatással is endelkezik. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla kúra után.

Máriatövismag liszt

A máriatövis gyógyhatása fényes, fekete magvaiban rejlik.

A növény három májvédő vegyületet tartalmaz, ezek együttesen fejtik ki hatásukat. Az érett magvakban 4-6% a szilimarin, mely bizonyítottan védi a májsejteket a káros anyagoktól. A máriatövis legfontosabb hatása tehát az, hogy az emberi szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. A méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation koncentrációját 35%-kal képes megnövelni. Antioxidáns hatású is, képes megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják. A máriatövis regenerálja a májsejteket is, hatására az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre. Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását. Injekció formájában befecskendezve még életet is menthet a májelégtelenséghez vezető gombamérgezéseknél. A máriatövis az alkoholos májkárosodásból felépülők májának is nagy segítség lehet, ugyanis a máj által termelt glutationt a nagy mennyiségű alkohol mind felemészti. Rákos betegeknél megakadályozza, hogy a kemoterápia következtében károsodjon a máj és segíti a felépülést. Gyulladáscsökkentő. Lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is, mivel . segíti a májban az ösztrogén lebontását. Végül pedig az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását.

Leírás és Paraméterek

Lecitin

A lecitin (más néven foszfatidilkolin) egy természetes, zsírszerű anyag, a foszfolipidek egyike, semleges és poláros lipidek természetes keveréke.

A sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A lecitin többek között segíti a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, és a zsírok feldolgozását is az epében.

A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej. A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta. Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.

A lecitin a szervezet szinte valamennyi funkciójában részt vesz. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin számos élettani folyamatban játszik szerepet, így például foszfolipidek alkotórésze, az acetilkolinnak nevezett idegi átvivőanyag szintézisének kiindulási vegyülete, valamint metilcsoport átadó. Az inozitol a kolinhoz hasonlóan "zsírégető" hatású, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását. Kísérleti eredmények mutatnak arra, hogy a lecitin bevitel képes a szérum-koleszterinszintet csökkenteni. Ez a hatásmechanizmus azzal a feltételezéssel magyarázható, hogy koleszterin szövetekből való eltávolításáért az LCAT nevű enzim a felelős. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Ezen kívül gyakran emlegetik mint az idegek táplálékát: szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége. Csökkenti a koleszterinszintet, mert az emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához, májvédő hatású, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és védi a gyomor nyálkahártyáját. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden ember számára nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

Az amerikai prof. dr. Bernard F. Szuhaj kutatásokat végez a lecitin hatásairól. Tapasztalatai szerint vérnyomás-csökkentő, vérkeringést javító, epe- és májvédő, idegerősítő hatása van. Kutatások folynak arról is, hogy egyes neurológiai eltérések esetén és az Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet.

Almapektin

Az almarost nagyszerűen rendbe teszi a felborult emésztést.

A gyümölcs pektintartalma védőréteget von a bél nyálkahártyájára, így csillapítja a hasmenés kellemetlen tüneteit. Székrekedésnél megnöveli a széklet mennyiségét, ezzel kényszerítve a vastagbelet az ürítésre. Pangó széklet esetén a méreganyagok visszajuthatnak a keringésbe. Kitűnő duzzadóképessége folytán, megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt, étkezések előtt alkalmazva csökkenti az éhségérzetet, csökkenti a jóllakáshoz szükséges táplálék mennyiségét, ily módon rendszeres alkalmazásával testsúlycsökkenés érhető el. Az almarost  rendszeres szedésével csökkenthető, illetve megelőzhető a rosthiányos táplálkozásra visszavezethető betegségek kialakulása, a vér káros koleszterin szintje. Klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az étkezés utáni vércukorszint az almarost szedése esetén lassabban növekszik, ezért cukorbetegeknél is  jótékony hatású. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. Vízben oldódó rostok ( pektin és hemicellulóz) csökkentik a gyomor sav tartalmát, lassítja annak ürülését. Csökkenti a zsírok a koleszterol visszaszívódását a vérbe. Ezzel mérsékelve az ateroszklerózis, szélütés és epekövek kialakulását. A rostok eltávolítják a szervezetből a mérgező anyagokat, amelyek a táplálék emésztésénél keletkeznek. Lassítja a cukrok felszívódását is a vérbe. Vízben nem oldódó rostok (cellulóz és a lignín) nincsenek hatással a gyomor kiürítésére, viszont a bélben felszívja vizet, így lágyítja a székletet. Mozgásban tartja a beleket, megelőzi a vastagbél rák kialakulását ezzel. Az emésztés felgyorsításával mérséklődik a toxikus anyagok mennyisége a szervezetben, kiválasztódik az epesav, koleszterin és a karcinogén anyagok.

Zabpehely liszt

A zabpehely tele van ásványi anyagokkal és olyan vitaminokkal, mint például a folsav, E-vitamin és a tiamin.

A tanulmányok szerint a zabpehelyben lévő béta-glükán szabályozza a bakteriális fertőzéseket a szervezetben, valamint meggátolja azok további terjedését. Egyszerűen kifejezve, a zabpehely erősíti az immunrendszert, így hozzájárul az egészséges fenntartásához.

A  béta-glükán egy olyan oldható rost, ami az emésztés alatt géllé alakul át. Ez a gél növeli a táplálék viszkozitását a gyomorban és a vékonybélben. Ezáltal lelassul az emésztési folyamat, a szénhidrátok felszívódási ideje pedig megnövekszik. A zabpehely így segíthet a vércukorszint drámai változásának elkerülésében. Valamint tovább tart majd a teltségérzet a gyomorban, és meggátolható a túlevés és elhízás kockázata.   A rost gélszerű része jut át a beleken, amely megköti azokat az anyagokat, amelyek a vér koleszterinszint növekedéséért felelősek.          

A zabpehely segíti az egészséges emésztést, mivel oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Ezek a rostok átmossák a beleket, így mozgásra bírják a táplálékot és segítik a székrekedés megszüntetését. A zabpehely más búzafélékhez képest nagy mennyiségben proteint tartalmaz. Ezen kívül fitovegyületek is találhatóak benne, amelyek védelmet nyújtanak a különböző krónikus betegségek ellen. A zsírsavak egészséges egyensúlya segít abban, hogy az egészség tovább megmaradjon.

Gránátalma

A gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak, vagy a zöld teának.

Klinikai vizsgálatok szerint a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében, mert a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja:
az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását. A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.                                   

Cékla

Egészségre gyakorolt hatásai igen régóta ismertek.

Szakirodalmi adatok szerint szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak (C, B1, B2, B6), ásványi anyagnak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, lítium) köszönheti. A gyökér jelentős mennyiségű pektinanyagot tartalmaz, ezek védik a szervezetet a nehézfémek hatásától, gátolják a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélrendszerben és elősegítik a koleszterin kiürülését.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére. 

A cékla a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.

A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. Enyhe hashajtó hatása révén pedig székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is ajánlható. Naponta két-három alkalommal egy-egy cékla fogyasztása ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetben. Érezhetõ a segítség azoknál a nõknél is, akik panasszal lépnek a változó korba. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. A céklát a népi gyógyászat az egyik legjobb vérképzőnek ismeri. A huszadik század elején még az orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Kiderült, hogy a cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését. Ezért is sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla három ­ az emésztőrendszerünk számára fontos ­ hatóanyagot tartalmaz:

  • -  A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.
  • - A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.
  • - A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. Gátolja a rákos sejtek további szaporodását.

Már 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatással is endelkezik. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla kúra után.

Máriatövismag liszt

A máriatövis gyógyhatása fényes, fekete magvaiban rejlik.

A növény három májvédő vegyületet tartalmaz, ezek együttesen fejtik ki hatásukat. Az érett magvakban 4-6% a szilimarin, mely bizonyítottan védi a májsejteket a káros anyagoktól. A máriatövis legfontosabb hatása tehát az, hogy az emberi szervezet méregtelenítő központját, a májat erősíti. A méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation koncentrációját 35%-kal képes megnövelni. Antioxidáns hatású is, képes megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják. A máriatövis regenerálja a májsejteket is, hatására az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre. Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását. Injekció formájában befecskendezve még életet is menthet a májelégtelenséghez vezető gombamérgezéseknél. A máriatövis az alkoholos májkárosodásból felépülők májának is nagy segítség lehet, ugyanis a máj által termelt glutationt a nagy mennyiségű alkohol mind felemészti. Rákos betegeknél megakadályozza, hogy a kemoterápia következtében károsodjon a máj és segíti a felépülést. Gyulladáscsökkentő. Lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is, mivel . segíti a májban az ösztrogén lebontását. Végül pedig az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását.